LAT | RUS

Par nūjotājiem

Šeit publicēsim mūsu nūjošanas stāstus - cik ilgi jau nūjojam, kā sākām nūjot, kāpēc nūjošanu varam ieteikt saviem tuviem draugiem, vai bija kādi šķēršļi jāpārvar, lai uzsāktu nūjošanu, kādas labas nūjošanas vietas un lietas varam ieteikt.

Atsūti, lūdzu, savu stāstu uz e-pastu: kontakti@nujotajiem.lv!

---

Paulu Koelju par nūjošanu: tas tik ir atklājums!

Brazīlijas rakstnieks Paulu Koelju ir viens no visvairāk lasītajiem rakstniekiem pasaulē - viņa grāmatas ir izdotas 150 valstīs, 65 valodās un vairāk kā 85 miljonos eksemplāru. Šajā rakstā Paulu Koelju apraksta savu nūjošanas pieredzi.

Coelho_Nujotajiem.lv.jpg

Nūjas un noteikumi

2003. gada rudenī reiz vēlā vakara stundā es pastaigājos pa Stokholmas centru, kad ieraudzīju sievieti, kura gāja ar slēpju nūjām. Iedomājos - varbūt viņa cieš no kādas fiziskas traumas? Tomēr sapratu, ka kļūdos - sieviete gāja ātri un ritmiski - tā, it kā atrastos slēpošanas trasē, nevis pilsētas centrā un uz asfaltēta trotuāra. Acīmredzams secinājums bija: "šī sieviete nav pie pilna prāta, viņa ir iedomājusies sevi slēpojam pilsētas centrā".

Vēlāk atgriezos viesnīcā un izstāstīju redzēto savam redaktoram. Viņš atbildēja, ka jukušais esmu es, jo manis redzētā sportiskā nodarbe ir "nūjošana". Viņš paskaidroja, ka ar nūjošanas palīdzību es varu noslogot visas muskuļu grupas - kājas, rokas, plecus un muguru. Man patīk doties pastaigās (kopā ar šaušanu ar loku šis ir mans iecienītākais laika pavadīšanas veids), jo šādi es varu just, domāt, vērot apkārt notiekošo un sarunāties ar savu sievu.

Redaktora stāsts par nūjošanu mani ieinteresēja, taču īpašu nozīmi es tam nepiešķīru.

Reiz sporta preču veikalā, kurā es izvēlējos bultas loka šaušanai, es ieraudzīju nūjas - vieglas, alūmīnija, ar regulējamu garumu - kā fotostatīvam. Atcerējies par "nūjošanu", iedomājos: "kāpēc gan nepamēģināt?" Es nopirku divus pārus - sev un sievai. Noregulējām vajadzīgajā garumā un nākošajā dienā devāmies ceļā.

Tas tik ir atklājums! Mēs uzkāpām kalnā, nokāpām, un sajutām, ka viss ķermenis ir noslogots un ir uzlabojies līdzsvars. Tagad parastā maršruta vietā varējām veikt divreiz lielāku attālumu. Es atcerējos, ka reiz gribēju nokāpt izžuvušas upes gultnē, bet upes gultnē bija lieli akmeņi, kurus pievārēt būtu par grūtu un es no šī nodoma atteicos. Iedomājos, ka ar nūju palīdzību būtu iespējams tikt pāri šiem akmeņiem, un man izrādījās taisnība.

Mana sieva atrada internetā informāciju par nūjošanu, izrādās - salīdzinot ar vienkāršu pastaigu, nūjošanā kaloriju patēriņš ir par 46% lielāks. Tas viņu iepriecināja un nūjošana kļuva par mūsu ikdienas sastāvdaļu. Reiz kādā vakarā arī es nolēmu atrast internetā pieejamo informāciju par nūjošanu. Atradu un nobijos: tik daudz linku, mājaslapu, federāciju, grupu, klubu, diskusiju, modeļu un... pareizas nūjošanas noteikumu! Kāpēc gan es atvēru šo pareizās nūjošanas noteikumu lapu! Jo vairāk es lasīju, jo lielākas šausmas mani pārņēma - izrādījās, ka nūjoju nepareizi un aplami. Manām nūjām bija jābūt garākām, bija jānūjo ritmiskāk, nūjas jātur noteiktā leņķī, pleci bija jākustina prasmīgi, elkoņi - pavisam citādi, vienvārdsakot, viss bija aprakstīts skaidros, nepārprotamos un precīzos noteikumos. Es izdrukāju tos un nākošajā dienā centos darīt visu tieši tā, kā aprakstījuši nūjošanas speciālisti.

Mana nodarbība kļuva neinteresanta - es vairs nepriecājos par jauko apkārtni, nerunāju ar sievu un domāju tikai par pareizas nūjošanas noteikumiem. Pec nedēļas es sev jautāju: "kāpēc es šo visu iemācījos?" Jo mani mērķi nav sporta vingrošana. Es neticu, ka cilvēki, kuri nodarbojas ar nūjošanu, domātu par ko citu, nevis prieku, kuru sniedz pastaiga, līdzsvara uzlabošanu un slodzi visam ķermenim. Mēs ar sievu intuitīvi atradām mums piemērotāko nūju garumu, tāpat kā intuitīvi sapratām - jo nūjas ir tuvāk ķermenim, jo vieglāk nūjot. Bet tagad, noteikumu žņaugos es esmu spiests domāt par sadedzināto kaloriju skaitu, par muskuļu noslogojumu un slodzi uz dažādām muguras vietām.

Es nolēmu aizmirst visu, ko biju iemācījies. Tagad mēs ar sievu dodamies nūjošanas pastaigās ar mūsu nūjošanas nūjām, priecājamies par apkārtējo pasauli un esam laimīgi, noslogojot ķermeni, liekot tam kustēties un izjust līdzsvaru. Ja man nepietiks ar šo "meditēšanu kustībā" un es gribēšu nodarboties ar sporta vingrošanu - es meklēšu kādu sporta klubu.

Šobrīd esmu apmierināts ar savu instinktīvo, patīkami atslābinošo nūjošanas manieri, pat ja tā nenodrošina par 46% lielāku kaloriju patēriņu kā parasta pastaiga.

Nezinu, no kurienes cilvēkiem ir šī vēlme visā sekot kaut kādiem noteikumiem.

Avots: Warrior of the Light, a www.paulocoelho.com.br publication.

Šeit ir sarunas par šo rakstu

---

Nūjošanas instruktore Lelde Vancoviča: kas kustīgs, tas lustīgs!

Šajā rakstā nūjošanas instruktore Lelde Vancoviča apraksta savu nūjošanas pieredzi - kā sāka nūjot, kā nūjo Mežaparka grupa un kāpēc der pamēģināt nūjošanu.

lelde.vancovica.nujotajiem.lv_1.jpg

Kas kustīgs, tas lustīgs!

Esmu nūjošanas instruktore (trenerīte) Rīgā, Mežaparkā. Nūjošanu kā savu otro nodarbi atradu pavisam nejauši… kaut gan nekas jau nenotiekot nejauši.

Darbojoties veselības aprūpes sistēmā sabiedrības veselības jomā un analizējot datus par iedzīvotāju veselību, saslimstību un dzīves kvalitāti, jau gadiem secinām, ka iemesli sliktai sirds veselībai, augstai saslimstībai ar onkoloģiskām slimībām un daudzām citām 'kaitēm' ir vieni un tie paši: smēķēšana, nepareizs uzturs, mazkustīgs dzīves veids un stress.

Tā nu, domājot par iedzīvotāju veselību globālā mērogā sadarbībā ar Latvijas Tautas sporta asociāciju, izdomājām, ka ir tāda jauka lieta kā nūjošana, kuras pamatlicēji ir somi. Somija ir ziemeļvalsts, mēs arī. Somiem ir līdzīga mentalitāte mūsējai un arī augsta saslimstība ar sirds asinsvadu slimībām (kā jau ziemeļnieki lietojam treknu uzturu un vēl labi daudz). Somi ir liela nūjotāju nācija ar ļoti labiem rādītājiem saslimstības mazināšanā, tādēļ izlēmām patapināt labāko praksi no Somijas. Sazinājāmies ar Starptautiskās nūjošanas asociācijas vadību un 2008. gada pavasarī somu instruktors Pasi bija gatavs apmācīt 15 Latvijas mediķus/sportistus nūjošanas prasmē.

Viena no 15 topošajiem instruktoriem biju arī es - vieglatlēte, vecmāte un sabiedrības veselības maģistre - visnotaļ jaukā salikumā, lai papildinātu savus diplomus ar nūjošanas instruktora diplomu!

Jau trešo sezonu darbojos Mežaparkā. Nūjotāju grupā esam 6 - 8 cilvēki ziemā un 10 -15 cilvēki vasarā (arī pavasarī un rudenī). Kā pareizi sapratāt, darbojamies visu gadu, arī ziemas salā, siltāk saģērbjoties, nūjotprieks ir tik pat liels kā pavasara un vasaras plaukumā baudot dabu.

Esam dzēsuši stereotipu, ka nūjotājs ir sieviete pēc 60 vai nūjo jau tikai 'vecīši', kas raduši iet ar spieķīti - nē, nē un vēlreiz nē!!! Esam jauna, ņipra grupa ar vidējo vecumu 40 (23-72) gadi. Mežaparka grupā nūjo gan sievietes, gan vīrieši. Dažreiz atnāk līdzi arī kāds bērns vai pusaudzis, bet viņiem gan šī nodarbe tā īsti pie sirds neiet un tas ir saprotami. Ar bērniem būtu jāveido īpaša programma, ietverot spēles, stafešu un nelielu sacensību elementus, kā arī lēcienu un skrējienu sērijas ar nūjām.

---

Daži atzinumi un izteicieni no manas grupas nūjotājiem:

'Tas jau nemaz nav tik vienkārši!'

'Es domāju, ka tāda pastaiga ar nūjiņām vien būs, bet izrādās, ka bija jāiesvīst…'

Pirmās reizes nūjotājs par pieredzējušajiem grupas nūjotājiem: 'Kur viņi tā skrien?!'

'Nūjošana ir Dieva dāvana'

'Man nepatīk skriet, bet nūjošana, tas ir priekš manis'

---

Un nobeigumā nedaudz teorijas:

Nūjošana ir intensificēta staigāšana, izmantojot speciālas nūjas, lai radītu pilnvērtīgu ķermeņa treniņu:

Nūjošanas tehnikas pamatā ir pareiza biomehāniska staigāšana kombinējumā ar roku un ķermeņa augšdaļas klasiskās distanču slēpošanas kustību tehnikām;

Nūjošana palīdz samazināt ķermeņa svaru un uzlabot pašsajūtu;

Samazina sāpes un sasprindzinājumu plecu - kakla daļā;

Nūjošana ir par 46% efektīvāka kā parastā pastaiga;

Mazina stresu, ir saslimšanu profilakse;

Īpaši noderīga sirds un asinsvadu, muguras, locītavu, elpošanas un nervu sistēmas slimību, kā arī osteoporozes un diabēta profilaksei;

Veicina veselīgu miegu un vispārēju labsajūtu;

Piemērota visiem, neatkarīgi no vecuma, dzimuma vai trenētības stāvokļa.

Tiekamies nūjošanas takās, uz sanūjošanos!

Nūjošanas instruktore Lelde Vancoviča ID: A 00003 Tālr: +371 29444829

Šeit ir sarunas par šo rakstu

---

Anitas Goļcovas stāsts par nūjošanu uzvar Open konkursā!

Swedbank jauniešu programmas Open konkursā uzvar Anita Goļcova ar stāstu par savu hobiju - nūjošanu!

Picture_4.png

Anita (nr. 7538) kopā ar draudzeni Baibu skrien maratonu

Anita ir gan iedvesmojoši un ar nūjotprieku aprakstījusi to, ko zina nūjotāji, gan aktīvi nūjo kopā ar instruktori Leldi Vancoviču un Mežaparka centīgajiem nūjotājiem!

Šis ir fragments no Anitas stāsta:

"Pavisam noteikti nūjošana var kļūt par ikviena hobiju, jo ar to iespējams nodarboties jebkurā vecumā un ir efektīvs veids, kā nodarboties ar fiziskajām aktivitātēm, kas neprasa ne lielus finansiālos līdzekļus, ne īpašu fizisko sagatavotību, ne milzīgu laika patēriņu, kā arī ir vieta, kur satikt jaunus draugus.

Es iesaku šo jauko pastaigu izmēģināt katram - kaut reizi mūžā! Un varbūt arī tas kļūs par Jūsu hobiju!"

Urrā, Anita!

Šeit ir sarunas par šo rakstu

---

Sergejs Jēgers: nūjošana atbrīvo sprandu, plecus, noņem spriedzi

Pazīstamais dziedātājs - kontrtenors Sergejs Jēgers intervijā avīzei Diena (Diena, Ķiploki un zefīrs viesizrādei, 2010.21.06.) stāsta par to, kā gatavojas koncertiem, kā uztur savu enerģiju, dzīvesprieku un stāsta par savu jaunāko atklājumu - nūjošanu!

nujotajiem.palki.Sergejs.Jegers.png

Sergejs Jēgers: "Pēdējā laikā mani iedvesmo nūjošana, ar ko var nodarboties jebkur un jebkurā laikā. Tikai jābūt piemērotām nūjām. Patīk agri no rīta Asaros pludmalē veikt piecu kilometru distanci. Nūjošana atbrīvo sprandu, plecus, noņem spriedzi."

Intervijas daļas un attēla publicēšana ir saskaņota ar laikrakstu Diena

Kristapa Kalna foto

Šeit ir sarunas par šo rakstu

---

Imants Ločmelis: atvaļinājums ar plašiem kalnu skatiem Vācijā - Saksijas Šveicē

nujotajiem.palki.imants.locmelis.png

No 20. līdz 26. jūnijam mēs ar sievu Benitu nūjojām Saksijas Šveicē. Laiks bija silts - karsts un pārsvarā saulains. Saksijas Šveice ir perfekta vieta nūjošanai. Pats galvenais dvēselei - visapkārt ļoti skaisti skati visu dienu!

Tatri palika turpmākiem ceļojumiem, un pāris trases esmu tur veicis jau iepriekšējos gados.

Šeit ir sarunas par šo rakstu un ceļojuma bilžu galerija

---

Aivars Lembergs: ļoti svarīgi ir iemācīties nūjot pareizi

Ventspils.nujosanas.festivals.nujotajiem.jpg

Es jau sen nodarbojos ar rīta vingrošanu un fiziskām rīta aktivitātēm, tāpēc man mājās ir arī telpa, kur izvietoti dažādi trenažieri. Šajā telpā atrodas velotrenažieris un iešanas celiņš, lai, neatkarīgi no laika apstākļiem, varu vingrot katru dienu.

Es agrāk no rītiem arī skrēju, bet ārsts man pateica, ka man labāk neskriet. Kad bija sniegs, tad es ļoti labprāt slēpoju, un man ļoti patika slēpot klasiskajā solī, kas manai veselībai ir vislabākais. Ārsts man teica, ka no visām aktivitātēm man vislabākā ir slēpošana un peldēšana, bet ar sniegu ir tā, ka te tas ir un te tā vairs nav.

Es, protams, krietni agrāk jau biju redzējis, ka ir tāda nūjošana, bet es uz šo aktivitāti skatījos ar smaidu. Arī Latvijā šur tur varēja redzēt, ka ir nūjotāji, bet, kamēr man nebija ārsta rekomendācijas, tikmēr es ar to nenodarbojos. Tad es nodomāju pie sevis, ja slēpošana ir tik laba, tad jāpamēģina arī nūjot. Palūdzu, lai man sagādā maināma augstuma nūjas, kaut gan es uzskatu, ka tas nav šobrīd vajadzīgs.

Noskaidroju, kādam ir jābūt garumam, pamēģināju arī garākas un īsākas nūjas. Mēģināju iet pareizā solī, protams, parunāju ar tiem, kas kaut ko no tās lietas saprot. Viņi man tikai pastāstīja, kā tas darāms. Kad es pamēģināju iet ar pareiza garuma nūjām, pareizi iztaisnotām rokām, brīvā vēzienā, tad es jutu, ka man tik tiešām strādā gan pleci, gan rokasun tiek noslogots viss ķermenis.

Svarīgs ir atgrūdiens, kas ir jājūt gan uz rokām, gan ķermeņa virzību. Protams, iet tehniski pareizi nav tik vienkārši, lai ietu automātiski pareizi, bet, ja pie tā piedomā un katru dienu to dara, protams, to nav tik sarežģīti iemācīties. Esmu diezgan daudziem uzdāvinājis nūjas, bet zinu, ka diemžēl ne visi tās izmanto.

Nekādas apmācības es neesmu izgājis, bet, kad es parādīju savu nūjošanas tehniku, man teica, ka es to daru pareizi. Biju priecīgs, ka tas tā ir. Man tikai ieteica, ka vairāk ir jāatbrīvo roka uz aproces. Mani ieteikumi ir tādi, ka ir ļoti, ļoti svarīgi censties iet tehniski pareizi, jo tikai tad tā ir nūjošana un tikai tad ir visi tie plusi, kas nūjošanai ir no veselības viedokļa. Nevajag censties gūt kaut kādus rekorda ātrumus, jo tad faktiski tiek zaudēts tas pluss, kas ir nūjošanai. Es domāju, ka 6 km/h ir labs temps. Lēnāk iet arī nav īsti pareizi, jo sirds un asinsvadu sistēmai ir jādod slodzīte.

Es nūjoju vienmēr, kad to atļauj laika apstākļi. Protams, kad ir lietus, tas noteikti nav traucēklis. Es dzīvoju ārpus pilsētas pie ezera. Man mežā ir izveidota kilometru gara trase, kura ir piemērota gan slēpošanai, gan nūjošanai. Faktiski es nūjoju mežā pa mīkstu segumu. Es domāju, ja tas ir iespējams, tad vajag nūjot pa mīkstu segumu, nevis pa betonu vai bruģi, jo uz mīksta seguma nūja atbalstās labāk.

Mana diena sākas ar nūjošanu, pēc tam es iekšā vai ārā braucu ar velosipēdu, kam seko daudz fizioterapijas vingrinājumu un peldēšana. Man minimālais nepieciešamais laiks treniņam ir 1-1,5 h, citādāk nekas prātīgs man nesanāk, bet vēlams būtu vismaz 2-2,5 h. Tā kā man ir plaša vingrojumu programma, es no rītiem neeju daudz kilometru. Es eju kādus 2-4 kilometrus, jo es vēl ar velosipēdu braucu 20 minūtes. Kopā jau ir stunda.

Mēs Ventspilī esam noorganizējuši arī pirmo Latvijas nūjošanas festivālu. Arī es pats piedalījos tādās kā sacensībās, bet secināju, ka nūjošanā nevajag rīkot sacensības. Nūjošanā cilvēkiem jādod iespēja iziet trasi. Ja viņi grib iet uz laiku, viņiem tāda iespēja ir jādod, bet lai nav uzvarētāju - lai uzvarētājs ir kustības. Mēs to vēl neesam apsprieduši, bet nākamajā gadā būtu pareizi dot kādas balvas lielākajai komandai, ģimenei, vecākajam un jaunākajam, vai visskaistāk un visinteresantāk noformētajam dalībniekam. Ja tu pareizi nūjo un kāds skrien, viņš, protams, tevi noskries, tāpēc es ieteiktu nerīkot sacensības. Arī mums būtu no tā jāatsakās.

Man liekas, ka Latvijā ir jārīko dažādas aktivitātes ar nūjošanu. Nūjošanu vajag reklamēt, jo ir grūti iedomāties citu vēl tik pieejamu un vienlaikus tik vispusīgi veselīgu nodarbi. Jā, ir vēl peldēšana, bet peldēšanai, pirmkārt, ir vajadzīgs ūdens, otrkārt, ūdenim ir jābūt siltam, vajag vietu, kur nolikt drēbes tā, lai kāds cits tās neuzvelk. Ja tas ir baseins, tad vairumam cilvēku tāda pie mājas nav. Tas viss maksā, bet nūjošana ir ārkārtīgi demokrātiska un visiem pieejama.

Protams, 2011. gadā Ventspilī notiks 2. Vislatvijas nūjošanas festivāls. Es iedomājos, ka nūjošanas festivālam būtu jābūt kā sportiskiem ģimenes svētkiem. Mums ir lieliska vieta - Piedzīvojumu parks, kur to sarīkot. Tāds ir mans redzējums.

Šeit ir sarunas par šo rakstu

---

Laura Hofmane, nūjošanas instruktore: nūjošana - vairāk nekā soļošana, interesantāka par skriešanu

nordic.walking.laura.osc.JPG

Nūjošanas un brīvdabas aktīvās atpūtas sezona turpinās, tāpēc nujotajs.lv piedāvā vērtīgus padomus ikvienam, kurš vēlas sākt nūjot. Rudens, kad laiks ir kļuvis vēsāks, ir piemērots, lai pamēģinātu šo lielisko sporta veidu.

Veselīgs treniņš

Nūjošanā izpildītās kustības ir dabiskas, plūstošas un elegantas, tās ir drošas, veselīgas un biomehāniski pareizas. Nepārtraukta iesaistīto muskuļu sasprindzināšana un atslābināšana veicina asinsriti un vielmaiņu visā organismā, atslābina saspringtos muskuļus kakla un plecu joslas daļā. Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis uzsver, ka "nūjošana ir ievērojams sirds asinsvadu sistēmas treniņš, uzlabojot kā sirdsdarbību, bet īpaši - kāju un iegurņa venozo atteci. Nūjošanai kā vienai no vispusīgākajām sporta nodarbēm piemīt fizioloģiska, imunoloģiska un psiholoģiska pozitīva iedarbe ne tikai slimību profilaksē, bet arī ārstēšanā."

Nodarbību intensitāte

Nūjošanas efektivitāte slēpjas pareizi dozētā, mērenas intensitātes aerobā slodzē, kas sniedz virkni fizisku un psiholoģisku veselības uzlabojumu. Visbiežāk sastopama informācija, ka nūjošana nodarbina ap 90% cilvēka ķermeņa muskulatūras unsadedzina par 46% vairāk kaloriju nekā soļošana bez nūjām. To apliecina dažādi pētījumi, kuri veikti gan Skandināvijā, gan citur pasaulē. Jau zināms, ka nūjošanapaaugstina enerģijas līmeni un pasargā no sirds slimībām, augsta asinsspiediena, otrā tipa cukura diabēta, osteoporozes un osteoartrīta, aptaukošanās, stresa un nemiera.

"Nūjošana ir laba alternatīva skriešanai, sevišķi tiem cilvēkiem, kuriem ir kādas locītavu un mugurkaula problēmas. Skrienot ir pastiprināta slodze uz mugurkaula un kāju locītavu virsmām, sevišķi cilvēkiem ar lieko svaru. Tāpat pastāv risks sastiept saites, ja skrien pa mīkstu segumu ar nepiemērotiem apaviem. Ar nūjošanu var nodarboties arī pēc gūžas un ceļu locītavas endoprotezēšanas," norāda fizioterapeits Vadims Puharts.

Optimālā slodzes intensitāte veselības sporta nodarbībās (nūjošana, soļošana, riteņbraukšana u.c.) ir 60-80% no maksimālā sirdsdarbības ritma jeb sirdsdarbības frekvences (SF)*. Lai kontrolētu sirdsdarbības ritmu nodarbības laikā ļoti ieteicams lietot pulsometru jeb sirdsdarbības ritma mērītāju (heart rate monitor). Vislabvēlīgākā slodzes intensitāte aptaukošanās profilaksē un aerobās kapacitātes uzlabošanā, kustību un balsta sistēmas nostiprināšanai ir 60-70% no maksimālā sirdsdarbības ritma. Šāds sirdsdarbības ritms ir optimāls nūjošanas nodarbībās, pie šādas nūjošanas intensitātes nevajadzētu rasties aizdusai, t.i. ja nūjojot spējam bez aizelšanās sarunāties ar blakus gājēju, tad darbojamies mērenā slodzē un lieliski uzlabojam savas darba spējas un psiholoģisko komfortu, tāpat stiprinām muskuļus, saites un locītavas.

Nodarbību biežums

Lai ieguvumi būtu maksimāli, ir svarīgi apgūt pareizu nūjošanas tehniku un tālākais atkarīgs no paša nūjotāja - sportot vienam vai grupā, nūjot katru dienu vai ik pārdienas.

Zane no Rīgas, kura aktīvi nūjo jau 3 gadus stāsta par savu pieredzi: "kad pirmo reizi dzirdēju par nūjošanu, nesapratu - kur ir atšķirība starp parastu pastaigu un šo nodarbi. Staigāt man patīk vēl joprojām, bet nūjošana nu ir nākusi klāt kā jauna fiziska aktivitāte. Labprāt nūjoju viena, klausoties mūziku austiņās, gan arī grupā instruktora vadībā, jo tad zinu, ka tiks izvingrinātas visas vajadzīgās muskuļu grupas". Kopš pavasara Zane nūjo instruktora pavadībā un uzskata, ka "nūjošana ir patīkama fiziska slodze svaigā gaisā - gan ķermenis izkustās, gan galva izvēdinās. Regulāri nūjojot, jūtu, ka ķermenis kļūst vingrāks."

Vēlamais nūjošanas nodarbības ilgums 60-90 min. 2-3 reizes nedēļā vai biežāk, ja sasniegts labs fiziskās sagatavotības līmenis. Maztrenētiem pieaugušajiem vēlams sākt ar 20-30 min. 2-3 reizes nedēļā. Katrā nodarbībā ir svarīgi iesildīties un treniņa nobeigumā izpildīt stiepšanās vingrinājumus visām lielākajām muskuļu grupām, lai izvairītos no sāpēm un muskuļu sablīvēšanās.

Nūjošanas ekipējums

Lai nūjotu, nav jādodas uz īpaši iekārtotām telpām ar sarežģītu aprīkojumu - ekipējums ir vienkāršs. Nūjošana ir "zaļa" - videi un cilvēkam draudzīga fiziska aktivitāte. Nūjošanai nepieciešamais ekipējums neaizņem daudz vietas un noteikti ir viens no demokrātiskākajiem cenas ziņā. Lai sāktu nūjot, ir vajadzīgas speciālas nujošanas nūjas, ērts sporta apģērbs un piemēroti apavi. Lai sekotu treniņa intensitātei, vēlams lietot pulsometru.

Visbiežāk cilvēkus uztrauc jautājums: kā izvēlēties pareiza garuma nūjas? Ir dažādas formulas, pēc kurām var aprēķināt nepieciešamo nūju garumu, taču mūsu auguma proporcijas ir ļoti dažādas, tāpēc visdrošāk konsultēties ar instruktoriem un sporta veikalu pārstāvjiem. Visvienkāršākā formula ir sekojoša - elkonim, satverot nūju, jāsaliecas maksimums 90°leņķī. Iesācējiem vēlams izmantot nūjas, kas nav garākas par pieļaujamo garumu. Nūjotāji, kuriem ir laba tehnika un raits, sportisks solis, var izvēlēties nedaudz garākas nūjas.

Nūjošanas instruktors Oskars Treilihs, kurš jau otro gadu vada nūjošanas nodarbības Imantā, iesaka: "Lai sāktu nūjot, ir pietiekami, ja uz nūjošanas nodarbību ņemsiet līdzi labu noskaņojumu un vēlmi aktīvi darboties, saģērbieties sportiski brīvi; atrodiet piemērotus, ērtus, sporta apavus un uz priekšu ... nūjas sākumā jums iedos instruktors, un, ja iepatiksies, varēsiet iegādāties savas, piemērotas tieši jums. Atkarībā no sagatavotības un mērķiem, nodarbībā mēs nūjojam dažādos līmeņos - gan Veselības, gan Fitnesa līmenī. Un ja esat nolēmuši stingri pievērsties nūjošanai fitnesa līmenī, es ieteiktu iegādāties labus, ērtus, un, ja iespējams, nūjošanai paredzētus sporta apavus; ja vēlamies ātrāku gaitu un lielāku slodzi, tad stingras nūjas ar ērtiem cimdiņiem, nūjošanas cimdus, lai nenoberztu rokas, pulsometru, kas palīdzēs sekot līdzi sirdsdarbībai, sadedzinātajam kaloriju daudzumam, un datorprogrammu (parasti kopā ar pulsometru), kas palīdzēs jums sekot līdzi savai attīstībai ceļā uz veselīgu dzīvesveidu. Mēs nūjojam gan ziemā, gan vasarā, tādēļ apģērbam jābūt sportiskam un atbilstošam gadalaikam."

Izvēlēto nūju garums un veids ir atkarīgs no iemaņām, nūjošanas tehnikas un soļa garuma, kā arī treniņa vietas (meža taka vai kalnains apvidus), mērķa un nūjošanas intensitātes līmeņa.

Parks vai meža taka?

Nūjošana ir droša sporta aktivitāte, tajā nav vecuma ierobežojumu, nodarbības grupā ir lielisks brīvā laika pavadīšanas veids. Lai nūjotu droši nepieciešams ērts nūjošanas ekipējums, ērts apģērbs un apavi. Tāpat nūjas sniedz papildus atbalstu un stabilitāti, kas ir jo svarīgi vecākiem cilvēkiem. Nūjot iespējams pa ļoti dažādiem segumiem - zāli, smiltīm, asfalta un betona segumu. Lielākās pilsētās ir jauki nūjot parkos, mazpilsētās var izvēlēties meža takas, lieliska vieta nūjošanai ir pludmale. Jauki, ja nūjotāji atrod domubiedrus un sporto kopā.

Pareiza nūjošanas tehnika

Šobrīd Latvijā sekmīgi strādā vairāki desmiti Starptautiskās Nūjošanas Asociācijas (INWA) sertificēti nūjošanas instruktori un gidi, kuri palīdz apgūt un pilnveidot nūjošanas tehniku, vada grupu nodarbības dažādās Latvijas pilsētās, konsultē par ekipējumu un nūjošanas aktualitātēm.

Virtuāla nūjošanas interesentu pulcēšanās vieta ir interneta vietne www.nujotajiem.lv, kur ir lieliska iespēja pašiem veidot mājas lapas saturu un dalīties pieredzē.

Nūjošanas instruktora sertifikātu var iegūt apmeklējot Latvijas Tautas sporta asociācijas (INWA biedrs) rīkotos apmācību kursus.

* Maksimālo sirdsdarbības ritmu jeb SF maks. aprēķina ar šādu formulu. SF maks. = 220 - vecums gados. Ir dažādas formulas, šī ir viena no populārākajām.

Tiksimies Rīgā, pie Olimpiskā Sporta Centra - otrdienās un ceturtdienās, plkst. 18.30!

Šeit ir sarunas par šo rakstu

---

Veselības ministrs Juris Bārzdiņš: nūjošana neprasa daudz, bet sniedz tiešām labus rezultātus!

nujosana.nujas.png

Mēs dzīvojam Rīgas Jūrmalā un mums ģimenē vienmēr ir patikušas pastaigas gar jūru. Tomēr vienkāršas pastaigas laikā gan ātrums, gan slodze bija par mazu. Tāpēc, lai padarītu pastaigas sportiskākas, ar sievu nolēmām pamēģināt nūjošanu.

Sākām 2009. gada beigās - pamēģinājām, patika, un pirmajā reizē aiznūjojām no Vaivariem līdz Ragaciemam. Protams, pēc pirmās nūjošanas reizes vairākas dienas jutu, ka esmu labi pasportojis. Bet nākošajās brīvdienās jau atkal biju gatavs nūjot.

Ģimenē neesam profesionāli un lieli sportisti, vairāk virzāmies veselības uzturēšanas virzienā. No rītiem es 15 minūtes izmantoju soļošanas trenažieri, bet vasarā, kad ir iespējams, es braucu ar divriteni un burāju. Jaunatklātā nūjošana deva iespēju sportot svaigā gaisā, neatkarīgi no laika apstākļiem.

Pirmajās nūjošanas reizēs nūjojām pa sniegu - pagājušajā gadā sniegs bija līdz pat aprīlim. Bet laiks kļuva siltāks un siltāks, un ejot pa pludmali sākām ievērot dzintarus. Arī nūjotājus satikām arvien biežāk. Tā mēs brīvdienās sportojām, elpojām svaigo gaisu un vērojām, kā ziemu nomaina pavasaris.

Vasarā jūras krastā redzējām arī Ķīnas krabjus. Ja saskaita katrā nūjošanas reizē veiktos kilometrus kopā, tad līdz vasaras sākumam bijām aizgājuši no Vaivariem līdz Kolkai (ap 100 km).

Reizēm pastaigā dodamies divatā ar sievu, reizēm kopā bērniem (11 un 16 g.v.) un suni. Ir liels prieks, ka pastaigā varam veikt ap 20 km lielu attālumu. Ir svarīgi, lai vecāki sporto kopā ar bērniem, citādi nākošā paaudze var būt vēl mazkustīgāka par mums. Ar labu vārdu varu pieminēt savus vecākus - toreiz nebija nūjošanas, bet piedalījāmies dažādos pārgājienos, laivu braucienos, slēpojām.

Par nūjošanas tehniku runājot, man liekas, ka šādas kustības, ritms - tas viss mums ir dots no dabas un mēs to darām automātiski. Nūjas dod iespēju iešanā vairāk iesaistīt ķermeņa augšdaļu un rokas, var just, ka darbojas viss ķermenis.

Reizēm, kad neviens nūjotājs pludmalē nav satikts, tik un tā ir redzami nūju nospiedumi smiltīs. Tad ir skaidrs, ka te kāds nūjo - neesi viens.

Būtu labi, ja ārsti izrakstītu ne tikai tabletes, bet ieteiktu arī dažādas veselību veicinošas un sportiskas aktivitātes. Nūjošanas nūjas nav dārgas, ir grupas un instruktori, regulāri notiek dažādi nūjošanas pasākumi - nūjošana ir pieejama. Nūjošana ir kustības dabā, kas efektīvi un droši noslogo visu ķermeni. Daudzi ārsti nūjo. Gan kā ārsts, gan pēc savas personīgās pieredzes iesaku nūjošanu - tā neprasa daudz, bet sniedz tiešām labus rezultātus.

Manuprāt, cilvēku dzīves vērtībās būtu vajadzīgas izmaiņas - cilvēkiem bieži ir svarīgi smalki ģērbties, smalku mašīnu iegādāties, daudzi lielveikalos vienkārši... pavada laiku, bet labai dzīves kvalitātei ar to nepietiek. Vai varēsi baudīt dzīvi, ja veselība paša neizdarības dēļ būs slikta?

Svarīgāk ir izdarīt ko labu savai veselībai, būt labā noskaņojumā un veselam, labi pavadīt laiku ar tuviem cilvēkiem. Katrs ir atbildīgs par savu veselību. Iesaku nūjošanu kā vienu no veselīgākajiem sporta veidiem, kas dod prieku visos gadalaikos.

Novēlu mums visiem labu veselību un prieku, kuru dod aktīvs un veselīgs dzīvesveids!

Un iedrošināsim pamēģināt nūjošanu arī tos, kas vēl nav pamēģinājuši!

Šeit ir sarunas par šo rakstu

---

Bruno Skara: no Rīgas līdz Santjago de Kompostela Spānijā

nujosana.nordic.waking.Bruno.Skara.png

Svētceļnieks Bruno Skara sešos mēnešos ar kājām un nūjošanas nūjām veica gandrīz 4000 kilometru, šķērsoja Lietuvu, Poliju, Vāciju, Franciju un Spāniju. Šī ir daļa no raksta, kurā svētceļnieks stāsta par savu ceļojumu un iedrošina cilvēkus piepildīt sapņus.

"Santjago man izdevās sasniegt 2010. gada 14. oktobrī, Atlantijas jūras krastu un Finisterre ragu - 2010. gada 17. oktobrī. Pēc pāris dienām ar lidmašīnu atgriezos Rīgā - noguris un laimīgs.

Lai ietu šādu svētceļojumu, nav nepieciešama ne drosme, ne uzņēmība, lai gan nez kāpēc visi man tieši šīs īpašības piedēvē. Es pats pilnīgi noteikti par sevi zinu, ka neesmu ne īpaši drosmīgs, pārgalvīgs vai uzņēmīgs. Es neesmu arī pats trakākais - lietuvietis Jokubas ceļu uz Santjago uzsāka 2010. gada 5. janvārī, kad ārā bija -30 C grādu sals.

Tiem, kas jau savā sirdī ir izlēmuši, ka ies šo svētceļojumu uz Santjago, es ieteiktu neiespaidoties no šeit rakstītā, līdzīgi kā neiesaka pirms svētceļojuma lasīt P. Koelju grāmatu "Burvja piezīmes" - katram būs savas atziņas un piedzīvojumi, katra cilvēka svētceļojums ir unikāls, un tieši tā to vajag uztvert.

Zinu, ka Latvijā neesmu vienīgais, kas ir veicis šo svētceļojumu. Man liekas, ka interesanti būtu reiz noorganizēt visu Santjago svētceļnieku tikšanos. Būtu labi izveidot arī pastāvīgi funkcionējošas svētceļnieku taciņas - maršrutus uz galvenajām Latvijas svētvietām.

Man bieži ikdienā prasa, kāda ir šī svētceļojuma jēga. Praktiskus argumentus tam ir grūti atrast, līdzīgi kā būtu grūti atrast praktisku argumentu, kāpēc alpīnists vēlas uzkāpt, piemēram, Everestā. Pilnīgi noteikti ne tāpēc, lai uzzinātu cik auksts un vējains ir kalna virsotnē.

Galvenais - nebaidīties uzmest mugurā mugursomu un kādu laiku veltīt sevi ceļam, jo mērķis ir pats ceļš. Man šķiet, ka galvenais, lai šādu svētceļojumu veiktu - ir nepieciešama kaisle. Mans novēlējums lasītājiem - piepildiet savus sapņus!"

Šeit ir pilns raksts un sarunas par to 

--- 

Šeit ir ar nūjošanu saistīto un pieejamo publikāciju saraksts

---

Nūjošana.lv: nūjošanas apmācība, nūjošanas nodarbības Mežaparkā, nūjošanas tehnika. Adrese internetā un kontakti: Adrese internetā: nujosana.lv

Jaunumi / Satiec nūjotājus! / Jautājumi un atbildes / Kontakti
Nūjotājiem.lv 2009